Het Pianola Festival zal plaatsvinden van 14 tot en met 17 mei op verschillende locaties.

Festival folder en programma-overzicht

PROGRAMMA DONDERDAG 14 MEI

PROGRAMMA VRIJDAG 15 MEI

PROGRAMMA ZATERDAG 16 MEI

PROGRAMMA ZONDAG 17 MEI

Het Pianola Museum streeft naar een betere toekomst voor het museum en de museumcollectie zelf en natuurlijk ook voor de pianola in het algemeen. Omdat de meeste mensen nauwelijks meer weten wat een pianola is, organiseren we een speciaal festival gewijd aan dit bijzondere muziekinstrument met zijn veelzijdige mogelijkheden, waarin alle aspecten van de pianola en de muziek daarvoor de revue zullen passeren. We doen dit niet alleen in het Pianola Museum, maar ook op enkele andere locaties in de stad, zoals het Muziekgebouw aan het IJ en het EYE-filminstituut. Tijdens het festival vindt ook een feestelijke bijeenkomst plaats van de Nederlandse Pianola Vereniging in Utrecht (Museum Speelklok) die dit jaar zijn 40-jarig jubileum viert.

Speciaal voor dit festival komen de Engelse pianola-specialisten Rex Lawson en Denis Hall naar ons land. Zij zijn al jarenlang de drijvende kracht achter het Pianola Institute in Londen. Ook treden zij al decennia lang op als bespelers van een pianola-voorzetapparaat in allerlei concertzalen over de hele wereld. Zij weten het instrument als een virtuoos zo te bespelen, dat de toehoorder zou zweren naar het spel van een levende pianist te luisteren. Bovendien besteedt vooral Rex ruimschoots aandacht aan de muziek die speciaal voor de pianola werd geschreven en in de meeste gevallen ook alleen door een pianola uitgevoerd kan worden. Denk hierbij aan componisten als Igor Strawinsky, Paul Hindemith, Ernst Toch, Alfredo Casella, maar ook natuurlijk aan het bijzondere oeuvre van de Amerikaanse pianola-componist Conlon Nancarrow, die een groot deel van zijn leven aan met maken van deze composities besteedde.
De pianola is eigenlijk een half-automatisch instrument dat een bespeler nodig heeft om tot klinken te komen. Een heel ander aspect biedt de reproduktie-piano. Dat is het vol-automatische instrument, dat het spel van beroemde pianisten en componisten uit begin 20e eeuw opnieuw tot leven kan brengen. De techniek van deze instrumenten is nog een stuk ingewikkelder dan die van de pianola. In beide gevallen gaat het om een geheel pneumatisch werkend apparaat. Bij de reproduktiepiano levert de muziekrol ook de informatie (gaatjespatroon) voor alle nuances in aanslagkracht en pedaalgebruik. Deze vernuftige systemen en het immense muziekrepertoire dat ervoor werd opgenomen zijn ten onrechte geheel in de vergetelheid geraakt. In een museum, waar niet alleen de instrumenten aanwezig zijn, en een groot deel van het daarvoor opgenomen repertoire, maar ook de vakkennis aanwezig is om de instrumenten weer in topconditie terug te brengen, zal de liefhebber van pianomuziek en de onderzoeker kunnen genieten en kennisnemen van alle mooie en bijzondere muziek die via dit unieke medium beschikbaar kan blijven.

Lees hier hoe Thijs Bonger, programmamaker en presentator bij de Concertzender zijn ervaringen met de pianola beschrijft.

PIANOLA FESTIVAL

14 - 17 mei 2015

Kaarten bestellenFestival_kaarten.html