Westerstraat 106

1015 MN Amsterdam

Hiernaast een foto van een Rönisch piano met een ingebouwde Phonola (73-tonig). Het is een van de weinige tropen-instrumenten van Naessens die bewaard zijn gebleven. Ook het bijpassende pianola-bankje werd in Indië vervaardigd. Deze Phonola piano kwam naar Nederland samen met de inboedel van een familie die al vóór de Tweede Wereldoorlog repatrieerde.

Circa twintig jaar geleden werd ons een Naessens Phonola te koop aangeboden. Ook dit instrument was 73-tonig. Op het pianogedeelte was alleen de naam Naessens te vinden. Het is toch niet zo aannemelijk, dat deze piano’s geheel in de fabriek van Naessens gebouwd werden. Waarschijnlijk waren het Duitse instrumenten, die onder de naam Naessens verkocht werden. Een dergelijk instrument stond ook een tijd geleden nog bij een familie in Amsterdam. Uit dit exemplaar was het Phonola apparaat helaas al verdwenen. Beide instrumenten moeten ook naar Nederland (terug)gekomen zijn met de families die ze ooit aanschaften.

Op de foto hierboven zien we links een vleugel met een Phonola voorzet-apparaat. In het midden staat een Hupfeld piano. Aan de breedte van de rol te oordelen moet dit een Hupfeld Dea reproduktiepiano geweest zijn! (in een tropen-uitvoering vanzelfsprekend). Dea instrumenten komen thans nog zeer zelden voor (het exemplaar in de collectie van het Pianola Museum is voorzover wij weten het enige in ons land). Een tropenuitvoering ervan zal wel niet meer bestaan.

Hierboven tenslotte nog een foto uit het familiealbum van Leo Naessens, een kleinzoon van J.W.Th. Naessens. Deze toont de familie bij hun huis in Soerabaia, 1895.

J.W.Th. Naessens overleed op 31 januari 1915 door een tragisch ongeval met zijn auto (toen nog een zeldzaamheid). Op de weg van Den Haag naar Utrecht reed de auto door een kuil, net op het moment, dat Naessens zich vooroverboog naar zijn chauffeur om hem iets te zeggen. Daardoor klapte hij met zijn hoofd tegen het glas, dat passagiers en chauffeur van elkaar scheidde. Het glas bezweek en een slagaderlijke bloeding was het noodlottige gevolg. Een minuut later was deze ondernemende man doodgebloed.

Omdat er geen Naessens instrumenten uit later tijd bekend zijn, is het waarschijnlijk, dat de firma in Indië onder andere naam werd voortgezet.

De showroom van Naessens & Co. te Batavia. Hierop zijn niet minder dan 12 Phonola voorzet-apparaten te zien.