Het Aeolian Pipe Organ was net als een pianola een orgel, dat normaal bespeelbaar was en ook via een muziekrollenapparaat. De speeltafel had meestal twee klavieren en een pedaal van 30 tonen. Bovenin was net als bij een pianola een luikje, dat weggeschoven kon worden zodat men de muziekrol er in kon plaatsen. De bespeler moest de op de rol aangegeven registers bedienen. Het repertoire was met name symfonische muziek. De Aeolian Company noemde dit instrument het ‘Home Orchestra of the 20th Century’. Een latere uitbreiding was een speciale console met het Aeolian Duo Art Pipe Organ systeem, waarmee men het orgel volautomatisch de door bekende organisten ingespeelde rollen kon weergeven.

Het Pianola Museum beschikt al sinds 1992 over het voor ons land unieke Aeolian rollenorgel uit de beroemde villa Kareol. Deze villa werd gebouwd in opdracht van de gefortuneerde muziekliefhebber J.C. Bunge in Aerdenhout, in de jaren 1908-1910. Tot ontzetting van talloze cultuurminnaars werd het monumentale en schitterend gedecoreerde gebouw in 1980 gesloopt. In vergelijking met deze geweldige villa waren alle andere landhuizen in Bloemendaal en Wassenaar en vergelijkbare ‘lustoorden’ eigenlijk maar schamele en fantasieloze optrekjes. Hiernaast een foto van de villa in 1914. Op de foto boven is de muziekkamer te zien, met het front van het orgel. In de rechterhoek voor het raam een (pianola?)vleugel.

Aeolian orgel # 1074 was een kleiner instrument dan het orgel uit Kareol (# 1163). Het werd aangeschaft door de Amsterdamse pianowinkel C.C. Bender en geplaatst in de toonzaal aan het Damrak. Daar bleef het tot de verhuizing van Bender naar het Spui. Het werd verkocht aan een Tilburgse muziekliefhebber, de heer M.H.J. Denteneer.

Meer over dit Aeolian orgel......