Westerstraat 106

1015 MN Amsterdam

020-6279624

info@pianola.nl

 

Het Hupfeld Helios Orchestrion

was met de Phonoliszt Violina het meest succesvolle type orchestrion van Hupfeld. De oudste exemplaren werden al voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd. Tot in de twintiger jaren waren ze leverbaar. Ook de firma Duwaer en Naessens moet er heel wat verkocht hebben. De modellen van de Helios orchestrions waren gebaseerd op de electrische piano's van het type Phonoliszt (73-tonig). In het Pianola Museum is een oude affiche aanwezig van Duwaer en Naessens, waarop zeer grote modellen van de Helios staan afgebeeld. Nu zijn er voorzover bekend nog maar twee van deze instrumenten in Nederland aanwezig, beide vrij kleine exemplaren en voorzien van een klavier. Juist dankzij de mogelijkheid dat men het pianogedeelte ook gewoon kon bespelen zijn orchestrions soms toch nog bewaard gebleven.

Wat er van het Helios orchestrion uit het Café De Kroon in Zaandam geworden is, laat zich helaas raden.....

De bezoekers konden uit het programmaboekje (waarin ook de prijslijst van de consumpties) een keuze maken uit 177 nummers: opera, operette, xilophon-solo's, liederen, walsen en andere dansmuziek.

Niet zo lang geleden kwamen wij in een ver buitenland een klein Hupfeld Helios orchestrion op het spoor. Dit staat sinds kort in het museum, maar wacht nog wel op restauratie!

Het instrument is een vrij laat model, omdat het voorzien is van het ‘metalen apparaat’ van Hupfeld, dat sinds 1925 werd toegepast. Dit maakte het onderhoud van dit soort instrumenten veel gemakkelijker.

Dit exemplaar is voorzien van slagwerk (incl. xylofoon) en twee rijen orgelpijpen, plus vanzelfsprekend een piano, die ook met het klavier bespeeld kan worden