De Pianola, een instrument voor vorsten, hertogen, graven en andere hoogwaardigheidsbekleders

In Nederland waren er waarschijnlijk zo’n 25.000 families die een pianola thuis hadden.

Daarnaast nog misschien wel 1.000 café’s en andere openbare gelegenheden waar speciale café- (of bijvoorbeeld bioscoop-)instrumenten stonden. Vaak weten we niet wie de vorige eigenaar was van een instrument. Maar er zijn uitzonderingen. Hieronder een kleine lijst met wat namen (zal verder worden aangevuld).

Hermannus van Tongeren, Amsterdam

In zijn huis in de Johannes Verhulststraat 129 had hij een mooie Welte Mignon piano. Hermannus van Tongeren werd geboren in 1876. Hij had tot 1916 een hoge functie in het leger in Nederlands Indië. Vanwege zijn hoge functie bij de Vrijmetselarij in Nederland werd hij tijdens de 2e Wereldoorlog naar een strafkamp in Duitsland gebracht, alwaar hij in 1941 overleed.

Augustinus Cornelis Maria Duchateau, Rotterdam

Duchateau (1884-????) had tot 1936 een fabriek van (sier-) koperwerken aan de Schoonebergweg 71 te Rotterdam. Hij maakte onder meer allerlei ornamenten voor huizen in de stijl van de Amsterdamse School en andere gebouwen met fraaie vormgeving. Hij was geabonneerd op de rollenbibliotheek van de firma D. van Gessel in de Van Oldenbarneveldtstraat aldaar. Deze winkel werd later overgenomen door pianohandel Goldschmeding.