Westerstraat 106

1015 MN Amsterdam

020-6279624

info@pianola.nl

 

Een orchestrion in Volendam

Het instrument is maar half in beeld, maar nog net herkenbaar, de Philipps Pianella.

Op een oude catalogusafbeelding ervan (hieronder) kunnen we het instrument beter bekijken.

Nadat het instrument in de '50er jaren was afgedankt, heeft de piano eruit nog een tijd lang dienst gedaan in het lokaal van de gymnastiekvereniging. Zo verhaalt men het roemloze einde van weer zo'n bijzonder instrument.

Nadat het café gesloten was werd het een winkelruimte. Bij een latere verbouwing werd de betimmering weggesloopt en tot ieders verbazing trof men daar vijftig Pianella-rollen die bij het instrument gehoord hadden aan in een dichtgetimmerde nis. Deze zijn dus op een merkwaardige manier toch bewaard gebleven. Hopelijk kunnen wij ze ooit laten spelen op de Pianella in het Pianola Museum.

Pneumatisches Mandolinen - Piano mit sichtbarem Xylophon.

Moderne, vornehme Austattung mit facettierter Spiegelverglasung und reichen, elektrischen Leuchtern. Dieses Modell besitzt eine schöne Klavier- und Streichmusik mil Mandolinen- (Harfe) Effekt, und wunderbarer Xylophonbegleitung. Die Pfeifen nuancieren zwischen dem feinsten Piano und stärksten Forte. Das erstklassige Klavier, auch zum Handspiel eingerichtet, kommt vorzüglich zum Ausdruck, ebenso in täuschend natürlicher Weise Mandoline und Xylophon. Letzteres namentlich bildet einen Haupteffekt im Imitieren der tremulierenden Töne, und empfiehlt sich dieses Musikwerk als ein äusserst vornehmes Konzert-Instrument mit selbsttätig zurückrollenden Noten.
Grosses Noten-Repertoir! Jedes Stück darauf spielbar!

De Philipps Pianella-C. Luxus No.10

Het op de prentbriefkaart afgebeelde exemplaar komt exact overeen met dit model dat te vinden is in een Philipps catalogus uit 1911/12. De beschrijving ervan staat links van de afbeelding.

In de bovenrand zien we de xylofoon, die bij dit soort instrumenten meestal ook verlicht werd op het moment, dat deze meespeelde. De bezetting was verder: piano met mandoline-effect (door middel van metalen stripjes tussen de hamers en snaren) en een vioolregister in de vorm van een reeks orgelpijpen.